top of page

Păcatele și preconcepțiile sistemului educațional


Când criticam sistemul educational, tindem sa cadem în capcana blamarii contextului national – educatia este un sector subfinantat, coruptie, curricule învechite etc. Desi unele dintre aceste acuze sunt reale, multe dintre problemele pe care sistemele educationale publice le au sunt însa transnationale si tin de organizarea istorica pe care modelul occidental al învatamântului public de masa a avut-o.


Exista un motiv pentru care matematica, limbile straine si stiintele exacte ocupa pozitia fruntasa în numar de ore si importanta acordata, în detrimentul artelor sau al stiințelor sociale – sa formeze indivizi utili pentru nevoile unei societati în curs de industrializare. Gândita top-bottom de catre elitele acelei perioade, educatia avea rolul de a forma forta de munca necesara pentru functionarea mecanismului socio-industrial.


Înca de la începuturile sale în forma moderna, sistemul educational public occidental si-a propus sa formeze rotite bine definite în marele angrenaj capitalist.



Desi mai bine de un secol a trecut de atunci si tehnologia, generațiile si modelele economice ale societatii au evoluat, ierarhizarea subînteleasa dintre disciplinele scolare s-a mentinut în mod tacit, necontestata.


La fundamentul acestei organizari defectuoase se afla o denaturare a valorilor. Societatea capitalista a plasat la baza sistemului educational capacitatea sa de a forma indivizi ce sunt capabili sa produca plus valoare cumulativa, în cadrul unor relatii sociale solidificate. Este pretuita stabilitatea sistemului si cuantificarea productivitatii sociale este realizata marginal prin stimulentele financiare.


Insa acest sistem educational are 3 pacate mortale:

  1. Alieneaza omul de chemarea sa naturala spre cunoastere nediscriminatorie si stimuleaza doar studierea si profesarea în domeniile si disciplinele ce ramforseaza arhitectura sistemului (formeaza specialisti pentru domenii înguste în cohortele dezumanizante ale transnationalelor)

  2. Stimuleaza modele de progres incrementale în cel mai bun caz si de stagnare, în cel mai rau. Viziunile creative care ameninta stabilitatea constructiei sociale sunt marginalizate.

  3. Modelele educationale din prezent nu se mai potrivesc cu modelele sociale si paradigmele stiintifice si valorice ale epocii.

V-ati întrebat oare de ce un număr semnificativ de persoane care a părăsit prematur sistemul educațional a ajuns să se îmbogățească?

Motivul este faptul ca au realizat inovatie perturbatoare (disruptive innovation), alegând sa nu joace dupa regulile nescrise ale pietei în care actioneaza, ci revolutionând întregul mecanism. Educatia viitorului va trebui sa tina cont de aceasta evolutie si sa ofere posibilitatea generatiilor urmatoare de a-si determina propriul viitor si propriile modele socio-economice, nu sa fie modelati dupa chipul si asemanarea unui sistem vechi de 150 de ani.



Aveti dreptul de a va alege propriul destin. Avem responsabilitatea de a va oferi aceasta libertate. De aceea, prin intermediul Altceva Educational venim în întâmpinarea nevoilor educationale ale noilor generatii, cu o serie de cursuri de Antreprenoriat Perturbator si Gândire critică.


Articole recomandate
Articole recente
Arhiva
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
  • Google+ Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page