top of page

Cum să ajungi un elev de nota 10


Probabil te asteptai sa gasesti aici o lista de pasi pe care sa îi urmezi în mod religios ca pe o dieta sufleteasca de detoxifiere pentru a ajunge sa fluturi un carnet de note plin de coduri binare prin fata parintilor tai sau a rubedeniilor venite în vizita de Craciun.


Daca raspunsul este afirmativ, te voi dezamagi. Ai cazut în capcana deziluziei unei solutii usoare.



“Educarea mintii fara cea a inimii nu este educatie deloc.”
Aristotel


“Nu-i nimic” îti spui, cum ti-ai mai spus-o si în trecut, în fata atâtor întrebăari la care nu ai primit raspuns, în fata trecatorilor care ignorau culoarea rosie de la semafor în timp ce tu “îti pierdeai timpul” respectând normele, în fata cucoanelor din magazin care nu te serveau pentru că erai considerat naiv si timid folosind formule de politete.


Din fericire, a venit si momentul si ocazia sa te desprinzi de expresia “nu-i nimic”.


Pentru ca nu era intenția mea sa te dezamagesc, voi elabora o posibila procedura în decursul unei serii de tip step-by-step. Sa purcedem:



Pasul unu – Unui elev de nota 10 nu îi pasa de nota 10


Ca e 10, ca e 9, ca e 49. Sistemul de valori difera de la continent la continent, de la natiune la natiune, de la societate la societate, de la individ la individ. Iar în majoritatea cazurilor este estimativ si subiectiv – prin urmare, relativ. Sa te raportezi la altii prin intermediul notelor e la fel de relevant ca si cum te-ai raporta la altii prin intermediul culorii parului.


Asta nu înseamna sa ignori sistemul de notare, ci sa te concentrezi mai mult pe dezvoltarea aptitudinilor tale decât pe îmbunatatirea statistica a liceului tau. Notele sunt acolo pentru a te ghida, pentru a îti semnala daca evoluezi, stagnezi sau regresezi, nu reprezinta cuantificarea a ceea ce poti să faci, ci a ceea ce stii sa faci pâna la momentul respectiv.


Însa scopul final pe care vrei sa ti-l mentii ca si punct de reper este îmbunatatirea permanenta a aptitudinilor.



Pasul doi – Un elev exceleaza la materiile care îl pasioneaza


Asa cum unor oameni le place mai mult ciocolata si altora saratelele, asa vor exista elevi pasionati mai mult de cifre si altii de litere. E ca un popular mesaj publicitar : “Cu totii suntem diferiti. Din fericire.”


Asadar, este imposibil sa excelezi la toate. Ai ajunge, în mod firesc si natural, în pragul epuizarii. Asa cum fiecare are câteva alimente preferate, la fel este si în cazul materiilor. Aici intervine puterea ta de decizie – sa alegi ce îti place mai mult. Daca esti sincer cu tine însuti/însati, vei opta pentru domeniile la care citesti în timp ce ar trebui sa îti înveti pentru altele. Odata alese, materiile respective te vor completa ca om si te vor creste ca persoana – procesul în sine poarta denumirea de specializare.


Mai multe informatii cu privire la motivatia exterioara (notele) sau motivatia interioara (pasiunea) în clipul de mai jos.


Pasul trei – Procesul de cunoastere se schimba odata ce începi sa te cunosti


Mai precis, un elev cu adevarat valoros este în permanenta preocupat de propria cunoastere. Este un proces sinuos, de multe ori cu accente sisifice, care practic nu va cunoaste final în decursul unei vieti. Asta e frumusetea – cu cât ajungi sa te cunosti mai bine, ce poti face sau ce îti place sa faci, cu atât mai mult vei vrea sa cunosti din lume, sa evoluezi. Cam asa spunea si nenea Socrate.


Pentru a te cunoaste mai bine, apeleaza la momente de singuratate. Accepta ajutorul persoanelor-oglinzi din jurul tau, persoane apropiate, care nu îsi impun sa te menajeze. Mareste apoi sfera catre persoanele care îti pot oferi o viziune cât se poate de obiectiva – persoane pe care abia le cunosti. Întreaba-te si întreaba-le.



Concluzie


Pasi clari pentru a ajunge un elev de nota 10 nu prea se gasesc. Se gasesc în schimb directii pe care daca le urmezi, poti ajunge de la un elev de nota x, la un om de nota 10, exemplar de care am vrea sa vedem din ce în ce mai mult pe strazile nationale.


Data viitoare când de exemplu te întrebi ce vrei sa faci la nivel profesional si pare ca nu reusesti sa gasesti un raspuns, poti sa te desprinzi de expresia “nu-i nimic”. Pentru ca îti putem fi alaturi sa îti spunem:


“E ceva…e Altceva!


Articole recomandate
Articole recente
Arhiva
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
  • Google+ Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page